Palmusunnuntaina soi Schütz

Kuoronjohtaja Tomi Satomaa

Tänä keväänä kuoromme hiljaisen viikon konsertti pidetään palmusunnuntaina Liedon kirkosssa. Konsertissa Musica Vocale laulaa Henry Dumontin, Arvo Pärtin ja Heinrich Schützin musiikkia. Lisäksi mukana on pieni soitinyhtye sekä turkulainen renesanssimusiikkiin erikoistunut lauluyhtye Ex Arte Lux, joka laulaa Orlando di Lasson musiikkia.

Konsertin pääteos, eli Schützin pienpassioksi kuvailtu Jeesuksen 7 sanaa ristillä on minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä teos. Aloitin oman kuorourani 16-vuotiaana Candominossa ja tämä teos oli ensimmäinen, jota lauloin. Rehellisesti sanottuna en heti löytänyt sävellyksen hienoutta, sillä se tuntui koulupojan mielestä kovin vaativalta ja erikoiselta. Ehkä osaltaan kertoo siitä, että musiikki ennen Bachia on jäänyt keskimäärin vähemmälle huomiolle myös niin sanotussa länsimäisen taidemusiikin kentässä. Sittemmin esitimme Seitsemää sanaa useana pitkäperjantaina Espoossa Olarin kirkossa ja se on tullut hyvin tutuksi ja rakkaaksi minulle. Candomino on myös levyttänyt teoksen ja kyseinen levy soi jokaisena paastonaikana minulla ahkerasti. Heinrich Schützin Jeesuksen 7 sanaa ristillä liittyy tiiviisti myös oman kuoronjohtajanpolkuni alkuun, sillä elämäni ensimmäisessä konsertissani kuoronjohtajana keväällä 2011 lauloimme projektikuorolla tämän teoksen.

Tämä alle 20 minuuttinen sävellys koostuu alku- ja loppukuorosta, joiden tekstit ovat Johannes Böschensteinin piinavirren alku- ja loppusäkeistöstä, kaksi kertaa toistuvasta soitinosuudesta eli ”sinfoniasta” sekä evankeliumiteksteistä kootuista Golgatan tapahtumien repliikeistä. Schütz kirjoitti Jeesuksen seitsemän repliikin säestyksen jousisoittimilla säestettäväksi; soiva taivaallinen sädekehä!

Lämpimästi tervetuloa konserttiimme rauhoittumaan hiljaisen viikon viettoon, joka pääsiäisen suurta riemua edeltää!

Tomi Satomaa

(Jeesuksen 7 sanaa ristillä -konsertti Liedon kirkossa sunnuntaina 10.4.2022 klo 19, ohjelmamaksu 10€)

Jaa