Joulun tunnelmointia

”Heinillä härkien kaukalon”, ”Synnytti piltin Betlehem”, ”Oi Betlehem, sä pienoinen”, ja moni muu rakastamani joululaulu kertoo joulun sanomasta, Jeesuksen syntymästä Betlehemin talliin. Pitkään se kuitenkin oli itselle lähinnä kaunis tarina, joka toi joulun tunnelman, mutta syvempi merkitys siitä puuttui. Lähi-idässä asuessani ymmärsin joulun tapahtumien tapahtuneen niillä seuduilla, niissä maisemissa ja sanoma sai aivan uuden merkityksen. Enää jouluni ei tarvitse olla valkoinen ja luminen, siihen ei tarvitse kuulua joulupukki tonttuineen, jouluevankeliumi on noussut jouluni tärkeimmäksi tekijäksi.

Jouluihmisenä aloitan jouluvalmistelut jo hyvissä ajoin, usein lokakuun puolella. Koska monet joulut on tullut vietettyä töissä, joulu on itselle paljon valmistautumista ja valmisteluja. Joulutunnelma syntyy jouluaskarteluista, joulun tuoksuista ja joulumusiikista. Joulukortit ja havukranssit valmistuvat yleensä jo hyvissä ajoin, joululahjat pakkaan antaumuksella kynttilöiden palaessa ja joulumusiikin soidessa, niistä syntyy jouluni. Mutta koska lokakuussa monesti tuntuu varhaiselta kuunnella suomalaisia joululauluja, jouluni alkaa yleensä englantilaisten joululaulujen kuuntelulla. Englantilaiset joululaulut ovat tulleet tutuksi jo nuoruudessa Englannissa joulua viettäneenä, nykyään ne ovat yhtä rakkaita ja tuttuja kuin suomalaiset joululaulut. Englantilaisia joululauluja kuunnellessa olen tutustunut myös moniin englantilaisiin kuoroihin, joista useiden kaunis, kirkas ja keveä sointi on viehättänyt. Samanlaista sydämeeni osuvaa sointia sain olla kuuntelemassa 2017 Musica Vocalen konsertissa ja silloin tiesin, että tähän kuoroon haluan päästä laulamaan. Kuorossa on monenlaisia laulajia, eri ikäisiä ja erilaisen äänensävyn omaavia, mutta kaikilla on tahto ja pyrkimys sovittaa äänensä yhteen, yhdeksi ääneksi. Tästä syntyy se harmonia, tasapaino, kauneus ja keveys, joka koskettaa sydäntäni ja saa kaipaamaan laulamista juuri tässä kuorossa.

Suomalaiset joululaulut tulevat mukaan joulutunnelmointiini aina hiukan myöhemmin, lähempänä joulua. Useat rakastamani suomalaiset kuoroklassikot kertovat myös joulun tarinan ja ovat siksi hienoja laulaa vuodesta toiseen. Tänä vuonna Musica Vocalen konsertissa laulamme muun muassa Toivo Kuulan Rukouksen, joka on hyvin tunnettu kuoroklassikko, mutta poikkeaa erilaisuudellaan hiukan tutuista joululauluista. Kauniin melodian ja sanojen lisäksi dynamiikkavaihtelut tekevät tästä laulusta ihanan laulaa, siinä saa kertoa tarinaa laululla. Myös monet muut perinteisemmät konsertissa kuultavat joululaulut ovat itselle tärkeitä ja ne saa laulaa suoraan sydämestä. Koen, että joulukonsertti jää vajaaksi, jos siellä ei kuule edes joitakin jouluun kuuluvista tutuista joululauluista, ”Enkeli Taivaan”, ”Maa on niin kaunis” tai ”Jouluyö, Juhlayö”. Musica Vocalen konsertissa niitäkään ei ole unohdettu, joulu voi siis tulla.

Suomalaisten joululaulujen lisäksi konsertissa kuullaan rakastamiani englantilaisia joululauluja, mukana on suureksi ilokseni lempilauluni Gabriel´s Message. Konsertissa kuultavassa David Willcocksin sovituksessa kuoromme kauniisti soivat tenorit pääsevät esiin. Laulu kertoo enkeli Gabrielin ilmestymisestä Marialle ilmoittaen tämän synnyttävän pojan, jo kauan ennustetun messiaan. Maria nöyränä tyytyy Jumalan tahtoon, kumartaa päänsä ja ylistää Jumalaa, hän synnyttää pojan, jota ihmiset ylistävät kautta aikojen.

Vaikka joulutunnelmointiin kuuluu joululaulujen kuuntelu, mikään ei voita niiden laulamista kuorossa yhdessä muiden kanssa. Tauon jälkeen on hieno päästä taas mukaan laulamaan ja erityisesti juuri tässä kuorossa, näitä lauluja.  Joulunaika tuntuu taas oikealta. Rauhaisaa joulunodotusta!

Musica Vocalen joulukonsertit:

la 16.12 klo 20.00 Liedon kirkko

ke 20.12 klo 19.00 Auran kirkko

Kirjoittajana toimi Eveliina, yksi kuoromme sopraanoista
Jaa